Skatten på Eneskär släpps igen

Publicerat 2017-12-15

Lagom till jul ger Varbergsbaserade CAL-förlaget än en gång ut klassikern Skatten på Eneskär. I denna sjätte utgåva har språket i boken ytterligare moderniserats, för att dagens barn och ungdomar lättare ska kunna ta den till sig. Miljöer och handling är fortfarande från mitten av förra seklet.

Den gastkramande historian om de fyra ungdomarnas kamp för att ta tillbaka skatten de hittat i havet utanför Getterön har trollbundit generationer av Varbergsbor och intresset för boken fortsätter att vara stort. På kringliggande orter används den ofta inför skolresor till Varberg.

– Författaren har tagit sig en del konstnärliga friheter när det gäller gångarnas sträckning under fästningen, men i övrigt är miljöerna i boken verkliga. Igenkänningsfaktorn är hög och sätter läsarnas fantasi i extra spinn, säger Catarina Berglund på CAL-förlaget.

Skatten på Eneskär gavs första gången ut 1950. Den har tryckts på nytt 1986, 1991, 2004, 2014 – och efter att knappt tre år senare än en gång ha restnoterats på förlaget har alltså en moderniserad, sjätte utgåva just kommit. Den här gången har boken dessutom hårdpärm.

– Det är väldigt roligt att Skatten på Eneskär fortsätter att vara så uppskattad. Med den här omarbetade versionen hoppas vi att berättelsen ska leva i många år till, säger Catarina Berglund.

 

Författaren Sven Ingvar (1919–2010) fascinerades av fästningen när han tillbringade en sommar i Varberg på 1940-talet. I förordet till Skatten på Eneskär skriver han att ”Då upptäckte jag att de gamla byggnaderna, liksom hela höjden de står på, innehåller massor med mystiska rum och hemliga gångar. Tänk, om man blev instängd där eller gick vilse nere i mörkret! En hisnande tanke! Som upplagt för en spännande äventyrsbok!”.

Sven Ingvar skrev under sin livstid mer än 30 böcker och han var under 60- och 70-talen en av Sveriges mest lästa författare av ungdomsböcker, tillsammans med Astrid Lindgren och Lennart Hellsing med flera. På 50-talet vann han Rabén & Sjögrens debutantpris.

För mer information eller beställning av recensionsex, vänligen kontakta

Catarina Berglund, CAL-förlaget

info@cal-forlaget.se

0340-67 30 07

Bildtext: Skatten på Eneskär är en perfekt julklapp för alla ungdomar som älskar Varberg, tipsar Catarina Berglund på CAL-förlaget.
Högupplösta bilder finns att ladda ned från cal-forlaget.se/press.