Barnbok om ett sommaräventyr på Läjet

Publicerat 2024-05-19

Det stora sjöslaget

Välkände Varbergsprofilen Lars Lindh debuterar vid 80 års ålder som barnboksförfattare med Det stora sjöslaget. Boken utspelar sig i 1950-talets Träslövsläge och handlar om ett gäng driftiga grabbar som kämpar för att ta kommandot över sin badvik. Berättarjaget har mycket gemensamt med författaren själv – som namnet, bakgrunden i Stockholm och sommarvistet i Läjet.
– Mycket ligger nära sanningen, inte minst den kamratskap som rådde oss ungar emellan, men berättelsen är mestadels påhittad, säger Lars Lindh om boken.
Det stora sjöslaget tar läsaren med på en tidsresa till mitten av förra seklet, med en pojke på tröskeln till ungdomen som ciceron. Boken riktar sig främst till läsare i just den åldern, ungefär nio till fjorton år, men den väcker förstås också roliga minnen till liv hos alla som växte upp i god tid före datorer och mobiltelefoner.
– Somrarna på Läjet var den lyckligaste tiden i min ungdom. Här fick barn vara barn, och de vuxna tog hand om alla barn, men höll dem också i Herrans tukt och förmaning, efter bästa förmåga. Och havet, fisket, vädret, skären, allt var en ibland dramatisk inramning.
Kärleken till västkusten gjorde att Lars Lindh valde att bli permanent Varbergsbo så snart han fick möjlighet efter avslutade universitetsstudier. Han har genom åren varit verksam som journalist och skribent, men är numera pensionär.
Manuset till Det stora sjöslaget tog form redan i mitten av 1990-talet. År 2016 trycktes boken i en mindre, privat upplaga. Ryktet spreds emellertid och boken har sedan dess varit efterfrågad av både bekanta och okända, berättar Lars Lindh.
– Det är väldigt roligt att Det stora sjöslaget nu ges ut på riktigt och blir tillgänglig för alla som vill läsa. Det känns också bra att få ge dagens unga, och kommande generationer, en glimt av hur vi hade det förr här i trakten, säger han.

Kontaktuppgifter till författaren Lars Lindh:
lars.lind@telia.com • 0705-28 76 54

För mer information eller recensionsexemplar, vänligen kontakta CAL-förlaget:
info@cal-forlaget.se • 0707-12 31 00

Webbversion av boken:
tinyurl.se/Sjoslaget