Sven Larsson

Sven Larsson är historikern som har skrivit en rad lokalhistoriska böcker och artiklar om Halland, men också om Jönköping, där han undervisade som lektor på gymnasiet och högskolan i över 30 år. Som pensionär har han flyttat tillbaka till Falkenberg. 2004 kom hans uppmärksammade bok, ”När hallänningarna blev svenskar”. Nu presenteras en fristående fortsättning, som med samma underifrånperspektiv vill berätta om landskapets nästa betydelsefulla vändpunkt, den som handlar om ”När gränslandet fick fred”.


Inger Skantze-Ärlemalm

Inger Skantze-Ärlemalm har skrivit många böcker om matkultur, om kvinnor och kvinnohistoria. Hennes senaste bok är Hallandssöm – Hängkläden och pudevar från norra Halland som gavs ut av CAL-Förlaget till den internationella bokmässan i Göteborg 2010. Inger Skantze-Ärlemalm bor och verkar i Åsa. Hon bor i den gamla ”drängastugan” vid Åsa gård. En egendom som ägts av släkten Skantze i generationer. I drängastugan driver hon ett välbesökt antikvariat. Hennes specialitet är kokböcker. Vill man lära mer om mat ska man besöka Inger Skantze-Ärlemalm på hennes antikvariat i Åsa. Du kan också läsa mer om henne på hennes hemsida bokkoket.just.nu.


Anna Pia Åhslund

Anna Pia Åhslund är kulturjournalist och bosatt i Särdal i Halland. Tidigare har hon tillsammans med Sten Jacobsson utgivit antologin Röster i Halland. Hon skriver oftast om litteratur, men också om konst och teater. Recenssioner, krönikor, reportage och intervjuer i olika ämnen kan det bli – för såväl dagspress som tidskrifter. Hon har varit anställd på tidningarna VI, Vår synpunkt och Ny Dag i Stockholm, samt Hallandsposten i Halmstad. Numera jobbar hon som frilans. Mer information om Anna Pia Åhslund på hennes hemsida.


Margareta Strömbom

Margareta Strömbom är barnbarnsbarn till Alfred Bexell. Hon har en doktorsgrad i internationell historia och politik vid Universitet i Genève. Hon har främst arbetat med u-landsfrågor, bland annat för Världshälsoorganisationen.


Sven Ingvar

Hans liv är lika spännande som hans böcker. För trettio år sedan hade han kunnat ta upp kampen med Harry Potter.


Per Erik Grönvall

Per Erik Grönvall debuterade som författare 1993 med den kritikerrosade På kryss med krisen. Samtidigt lämnade han sina uppdrag i det svenska näringslivet för att bli skribent på heltid. I över trettio år har han haft ledande positioner inom svensk fordonsindustri med erfarenhet av utlandsarbete. Under denna tid skrev han också, men då enbart korta noveller och kåserier.


Birgitta Ahlberg

Birgitta Ahlberg, 1904-1984. Vid sidan om författandet arbetade Birgitta Ahlberg på Svenska Turistföreningen som redaktör. Organisationen gav på 30- och 40-talet ut en bokserie om de svenska landskapen. Birgitta Ahlberg stod bakom ett antal av dessa, bland annat boken om Halland. På en av sina resor i Halland kom hon till orten Karl-Gustaf där hon hörde talas om sägnen om Stacke Junkrar. Hon fascinerades så av berättelsen att denna kom att gestaltas i böckerna, Arvet från Stacke och Stacke Junkrar. Båda böckerna fick mycket positiva recensioner vid utgivningen och har varit mycket efterfrågade.
–Carl-Anders Lundgren